Χωριό (Σταυρός)

Εκεί βρίσκεται το κέντρο του νησιού όπου βρίσκεται και το λιμάνι. Στο χωριό Σταυρός υπάρχουν τα περισσότερα καταστήματα του νησιού, ταβέρνες, σούπερ Μάρκετ, ψιλικά, μπαρ και εστιατόρια. Εκεί ακόμα θα βρείτε το δημαρχείο και το Ιατρείο του νησιού. Εκεί βρίσκεται και η μικρή μας εκκλησούλα η «Παναγίτσα» στην κορυφή του λόφου. Μπορείτε να κάνετε περιπάτους στα δρομάκια του χωριού, να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα και τέλος να δροσιστείτε στα καταγάλανα νερά της παραλίας και το βράδυ να διασκεδάσετε σε ένα από τα δυο μπαράκια του χωριού ακούγοντας όλων των ειδών την μουσική αλλά και αγναντεύοντας την θάλασσα.

donoussagr p01

Χωριό (Μεσαριά)

Ένα μικρό χωριουδάκι, περίπου ακατοίκητο.

donoussagr p02

Χωριό (Μερσίνη)

Ένα ακόμη μικρό χωριουδάκι γεμάτο από πήγες πόσιμου νερού που αναβλύζουν από το βουνό, πράγμα το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη οπωροφόρων δέντρων και κήπων γεμάτους με φρέσκα λαχανικά. Η θεά από το χωριό είναι απίστευτη. Τέλος μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας σε μια από τις δυο ταβέρνες του χωριού το Τζι-Τζι με την τέλεια θεά στο Αιγαίο και τους υπέροχους μεζέδες αλλά και την ταβέρνα « Η κόρη του Κυρ Μιχάλη» με την απίστευτη κουζίνα της. Τέλος εκεί στην κορυφή θα απολαύσετε το Αιγαίο δίπλα την εκκλησούλα της Άγιας Σοφίας.

donoussagr p03

Χωριό (Καλοταρίτισσα)

Ένα μικρό χωριουδάκι στην άκρη του νησιού. Εκεί μπορείτε να δείτε την εκκλησούλα του Άγιου Γεωργίου , να κάνετε μπάνιο στα καταγάλανα νερά μιας από τις μικρές παραλίες της περιοχής και να φάτε στην φανταστική ταβερνούλα του χωριού ζητώντας μερικές από τις σπεσιαλιτέ όπως « Κόκορα κρασάτο, Κατσικάκι κοκκινιστό, αλλά και τα απίστευτα μπιφτέκια».

donoussagr p04

Παραλίες

Παραλία στο Χωριό (Σταυρός) Κέντρο του νησιού.

Υπέροχη παραλία με καταγάλανα νερά 1 λεπτό από το λιμάνι του νησιού.
(Δεν επιτρέπεται κάμπινγκ και ο γυμνισμός)

donoussagr p05

Παραλία στο Χωριό (Καλοταρίτισσα). 

Υπέροχη παραλία με Κρυστάλλινα καταγάλανα νερά. Φανταστικός βυθός, πάρτε μια μάσκα, βατραχοπέδιλα πολύ κέφι και καλή διασκέδαση.
(Δεν επιτρέπεται κάμπινγκ και ο γυμνισμός)

donoussagr p06

Παραλία (του Κέδρου). 

Η παραλία του Κέδρου, βρίσκετε περίπου ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι. Στην παράλια επιτρέπεται το κάμπινγκ και ο γυμνισμός. Τα νερά είναι καθαρά και μπορείτε με μια μάσκα να δείτε ότι έχει απομείνει από το βυθισμένο γερμανικό πλοίο λίγα μέτρα από την παραλία. Τέλος μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας και το φαγητό σας στο μπαράκι που βρίσκετε μερικά μέτρα πίσω από την παράλια.
(Δεν επιτρέπεται το καμπινγκ - στην παραλία, παρά μόνον σε άλλα σημεία της γύρω περιοχής . Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κοινότητα Δονούσας).
(Επιτρέπεται ο γυμνισμός).

donoussagr p07

Παραλία (Λιβάδι).

Απλά υπέροχη, τέλεια νερά απίστευτη ηρεμία.
(Δεν επιτρέπεται το καμπινγκ).
(Επιτρέπεται ο γυμνισμός).

donoussagr p08

Παραλία (Φύκιο).

Απλά υπέροχη, τέλεια νερά απίστευτη ηρεμία.
(Δεν επιτρέπεται κάμπινγκ και ο γυμνισμός)

donoussagr p09

Παραλία (Τρυπητή).

Ησυχία, δροσερά νερά, υπέροχος βυθός.
(Δεν επιτρέπεται το καμπινγκ).
(Επιτρέπεται ο γυμνισμός).

donoussagr p10

Άλλες Παραλίες

Το νησί είναι γεμάτο μικρές πανέμορφες παραλίες, μερικές προσβάσιμες με τα πόδια αλλά οι περισσότερες με σκάφος.  Έτσι λοιπόν αν είστε ιδιοκτήτης σκάφους θα απολαύσετε εύκολα τα υπέροχα νερά του νησιού σε μια από αυτές.

Μην Χάσετε

Φοκοσπηλιά

Μια φανταστική σπηλιά με γαλαζοπράσινα νερά, προσβάσιμη από το χωριό Σταυρός με την βοήθεια της τοπικής βάρκας της «Μαούνας» η οποία κάνει τον γύρω του νησιού καθημερινά. Την σπηλιά αυτή παλαιότερα είχαν ως καταφύγιο φώκιες .Πραγματικά σας παροτρύνω να την δείτε και να κάνετε μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά της.

donoussagr p11

Σπηλιά του τοίχου

Μια σπηλιά, προσβάσιμη από το χωριό Σταυρός με την βοήθεια της τοπικής βάρκας της «Μαούνας» η οποία κάνει τον γύρω του νησιού καθημερινά. Καταγάλανα νερά γεμάτη σταλακτίτες.

donoussagr p12

Το εκκλησάκι «Η Παναγίτσα»

Το εκκλησάκι  στην κορυφή του λόφου στο χωριό Σταυρός η γνωστή  «Παναγίτσα». Η θεά σου κόβει την ανάσα. Τα ηλιοβασιλέματα είναι απλά υπέροχα.
Εάν λοιπόν είστε ζευγαράκι ή απλά ρομαντικός, εάν είστε τρελός με την φωτογραφία η απλά θέλετε να απολαύσετε το Αιγαίο από ψηλά αυτή είναι μια από τις καλύτερες ευκαιρίες σας.

donoussagr p14

Η εκκλησία του Σταυρού.

Βρίσκεται μέσα στο Χωριό Σταυρός και είναι ένα από τα σμαράγδια Κυκλαδικής αρχιτεκτονικής.

donoussagr p13